Billån for studenter (Komplett guide 2024)

Billån for studenter

Det er ingen egne billån for studenter i Norge i dag, men dersom du er under 34 år kan du få et billån for unge. Dette innebærer lav effektiv rente og er et tilbud som gjør det mulig for studenter å betjene et billån.

Mange tar sertifikatet for bil ved første mulighet. Klasse-B og førerprøven er ofte finansiert av familie mens man går på videregående skole, og før man eventuelt tar bachelorgrad, fagbrev, eller setter igang med høyere utdanning. Billån for unge er laget for alle i denne situasjonen, men helt klart også for de som har startet studiene sine og pr definisjon er studenter.

Hvem kan få Billån for unge?

Alle mellom 18 og 34 år kvalifiserer for Billån for unge, eller Billån for Ung, som det også kalles. Det er et tilbud for alle som er under etablering økonomisk og karriæremessig. De fleste har ikke råd til å kjøpe en kostbar ny bil, men er du student kan du få en velfungerende og trygg bil med Billån for unge.

Billån Ung: Krav for å få billån

Det foretas kredittsjekk av alle som sender inn lånesøknad i Norske banker. Dersom du ikke har betalingsanmerkninger og får studielån inn på konto hver måned stiller du sterkt for å få godkjent din søknad om Billån Ung.

  • Ordnet Økonomi
  • Ingen betalingsanmerkninger
  • Billån for deg mellom 18 og 33 år
  • På lån inntil Kr. 100000,- kan du velge delkasko og få lavere forsikring

Finansieringsbevis for studenter

Tilfredsstiller du flere av kravene, men er usikker på noen av de er det bare å sende inn en søknad for å finne ut om du kan få billånet du vil ha. Du trenger uansett et finansieringsbevis når du skal ut i markedet på billjakt.

Dette vil betrygge selger om at du har finansieringen i orden og gjør at du raskt kan inngå en avtale om kjøp av bil, selv når du er en student.

På den måten sikrer du deg at ingen drømmebiler går til spille bare fordi du manglet et papir.

Hvilke banker har Billån Ung?

Det er hovedsaklig to banker i Norge som markedsfører et eget billån for unge; DNB og Sparebank1. De fleste andre tilbud som dukker opp via andre finansinstutisjoner er gjennom disse to bankene.

I tabellen nedenfor har vi listet de bankene som har synlige tilbud om billån for unge. Hvor mye akkurat du kan få i billån som student vil variere utifra kredittscoren, biltype, kaskoforsikring, hvor mye egenkapital du har, om du har medlemsfordeler via et forbund og hvor lang nedbetalingstid du ønsker.

Vi har derfor tatt utgangspunkt i et standard billån for unge med delkasko, som baserer seg på en belåning av Kr. 150000,- med nedbetaling over 5 år.

Bank (Billån Ung- tilbud)LånebeløpRenter og kostnaderLånekostnad (pr mnd)Totalkostnad
DNB 5 år (5,34% eff. Rente)Kr. 150 000,-Kr. 20724,-Kr. 2969,-Kr. 178140,-
Sparebank1 5 år (5,41% eff. Rente)Kr. 150 000,-Kr. 21209,-Kr. 2954,48,-Kr. 177269,-

*Tallene i tabellen er generert 10.07.2022, og er hentet fra Forbrukerrådets nettsted, Finansportalen.

Billån for studenter: Gjennomsnittlig lånebeløp og renter

Ved å regne gjennomsnittet av de lånetilbudene kan vi hjelpe deg med å danne et bilde av hva et Billån for Unge innebærer dersom du kjøper en bil som er under 10 år gammel.

  • Effektiv rente: 5,38%,
  • Lånebeløp: Kr.150000,- 
  • Nedbetalingstid: 5 år
  • Kostnad: 20500,-
  • Totalt: 175000,-

Skal du kjøpe en bil som er eldre enn 10 år får du ikke fullkasko forsikring på den og da vil rentetilbudet bankene gir deg nesten tredoble seg, og gjøre det hele om til en veldig lite gunsitg økonomisk mulighet. Spesielt for studenter som har mere nok på skuldrene sine fra før.

Skal du kjøpe en gammel bil som student bør du bruke oppsparte midler og om du i det hele tatt skal vurdere å ta et billån er det alltid å anbefale at du stiller med egenkapital.

Kasko, Delkasko og Kaskofritt Billån for unge

Det finnes flere ulike dekningsnivåer av bilforsikring som er aktuelle ved kjøp av bil. Faktorer som påvirker hvilken forsikring du er best tjent med og hvilken forsikring du må ha, varierer blant annet utifra din alder, alder på bilen, og egenandel.

Fullkasko-forsikring

En fullkasko-forsikring er den bilforsikringen som dekker mest. Den dekker alle former for ulykker eller skader uansett hvem som står ansvarlig for ulykken.

Uansett om noen riper bilen din mens den står parkert, knuser et vindu og stjeler en personlig eiendel, eller om du kjører på noen hardt bakfra, så dekkes skaden av en fullkasko forsikring.

Når bilen har så god dekning av forsikringen er bankene trygg med å gi deg bedre rentetilbud, men verdt å vite er at du ikke vil kunne få en full kaskoforsikring på en bil som er eldre enn 10 år gammel grunnet økt risiko for svikt, og verdifallet på bilen.

Delkasko-forsikring og kaskofritt billån for unge

En delkasko-forsikring dekker stort sett ytre hendelser som; Brann, tyveri, glassprut og veihjelp. Dersom du ikke skal ha delkasko-forsikring på bilen når du tar lånet er dette per definisjon et kaskofritt billån.

Det eneste som gjenstår da er den lovpålagte ansvarsforsikringen, som er minimumskravet av dekningsgrad du som eier av bil må ha før du kjører ut på norske veier.

Ansvarsforsikring: Billån

Dersom du ikke ordner med en ansvarsforsikring i samband med billånet, må du uavhengig av om du er student eller ikke, betale løpende gebyrer helt til du enten tegner den forsikringen, eller til bilen avskiltes av politiet.

En ansvarsforsikring dekker kun det bilen din skader; Andre personer, bygninger, biler og andre objekt bilen din skulle treffe på i en ulykke.

Billån Ung: Uten sikkerhet

Flere finanskilder på nettet påstår at et kaskofritt billån er det samme som et billån uten sikkerhet.

Dette stemmer ikke. Dersom bilen er så gammel at du ikke kan få kaskoforsikring på den om du så vil det mer enn alt på jorden, kan banken fortsatt ta pant i den.

Dersom bilen så vrakes, kan den ikke dekkes av forsikringen, da hele verdien allerede dekkes av panten.

Du bør velge en forsikring som dekker det du må i forhold til billånet i banken og i forhold til lovverket, men når du er student er det opp til deg å beregne hvilket billån, og hvilken forsikring som er en match med den bilen du vil ha.

Regelen er stort sett at så lenge du kan dekke det som blir skadet selv trenger du ikke forsikring. Har du en gammel bil med lav markedsverdi er det like greit å droppe kaskoforsikringen og heller tegne en god delkaskoforsikring, eller vurderer å kun ha den obligatoriske ansvarsforsikringen.

Når man er utsatt for mindre risiko for permittering, dødsfall eller langvarig sykdom får man bedre renter og betingelser på billånet. Med andre ord, er du under 34 år gammel og student, vil bankene gjøre det enklere for deg å betjene lånet.

Det er en mulighet å få billån for unge med sikkerhet i bil, men da vil det komme et krav fra banken om at du må dekkes av en kaskoforsikring.

For lavere lån mellom, la oss si, Kr. 30000,- og Kr. 120000,- kan det fortsatt komme et krav om kaskoforsikring, men stort sett vil dette ramme delkasko, og være basert på andre risikofaktorer som er med i beregningen, som f.eks.; hvor lenge du har hatt sertifikatet.

Billån Ung: Studentenes Billån

Er du en student med lang fartstid på veiene kan dette ha innvirkning på både betingelsene for billånet og forsikringen.

Dersom du har tenkt å låne mer kan det komme krav om full kasko, men dette kravet kan avbalanseres gjennom å betale litt mer i egenkapital eller ved å forkorte nedbetalingstiden på lånet.

Studenter kan i utgangspunktet få full finansiering ved kjøp av bil. Det er ikke normalt at man har klart å spare opp all verdens midler når man er ung, men behovet for en bil kan allikevel være til stedet.

Jo mer egenkapital du kan stille med, jo mindre må du betale til banken pr måned. Det er anbefalt å stille med minst 20% egenkapital for å balansere ut regnestykket og risikoen for alle parter i en låneavtale for kjøp av bil.

Egenkapital er en trygghet for banken og en trygghet for deg som student, og en trygghet for andre i trafikken, nettopp fordi det innebærer at du har mer å bruke på forsikring, eller ved at du har enklere for å dekke uhell om du har en gammel bil uten forsikring.

Billån student: Hvor mye får jeg låne?

Hvis du lurer på hvor mye du kan få i lån kan en billånkalkulator gi deg en indikator på akkurat dette. Husk å hold et øye med den effektive renten når du skal sammenligne billån for unge.

Det er den som lever og avgjør hvor mye du må betale pr måned. Den inkluderer kostnader og gebyrer, og gir dermed et klart bilde over hva lånet vil koste deg.

Beregning av låneramme: Slik regner du ut lånerammen for Billån Ung

Dersom du vil utføre en enkel beregning på egenhånd rundt dette kan du tenke deg at banken kan la deg låne inntil fem ganger egen inntekt. Det er nemlig dette som er tommelfingerregelen for beregnelse av lånerammer.

Hvis du vil regne dette ut selv, istedenfor å bruke en kalkulator, tar du bare studielån-inntekten og deler den på 5, som i eksempelet under. (Alternativt kan du bruke prosentregning i samme kalkyle, med 20%.)

Eksempel:

Får du inn Kr. 10000,- i studielån pr måned og deler det på 5, får du; Kr. 2000,-

Deretter tar du bare den summen og ganger den med 60, som representerer 5 års nedbetalingstid. Svaret, som i dette regnestykket sier; Kr. 120000,- indikerer hvor mye du kan få i billån.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *