Billån fra forhandler (Vurdering og guide 2024)

Billån fra forhandler

Det er lovbestemt at bilforhandler kun kan gi billån opp til 65% av kjøpesummen. Gjennom låneformidlere eller finansieringsselskaper vil du kunne få dekket opp til 100% billån, men vær obs på at det ikke alltid er fordelaktig å ta billånet gjennom en bilforhandler.

I denne artikkelen skal vi vise deg hvordan bilfinansieringsmarkedet fungerer og hvordan du får et bedre lånetilbud enn gjennom forhandleren du skal kjøpe bil av.

Før setter i gang har vi laget en tabell som illustrerer forskjellen mellom å få et full-finansiert billån av et finansieringsselskap, og gjennom en forhandler (Jfr. Finanstilsynets Krav til utlånspraksis for salgspantlån til forbrukere).

Forhandler (Bank og biltype)LånebeløpEgenkapital
Billån (gjennom forhandler)Kr. 300000,-Kr. 87500,-
Billån (gjennom finansieringsselskap)Kr. 300000,-Kr. 0,-

*Med forbehold om et billån på Kr. 300000,- viser tabellen hvor mye egenkapital du må ha som et minimum ved Billån gjennom forhandler sammenlignet med billånet gjennom et finansieringsselskap.

Forhandling av billån

De fleste finansieringsselskapene er eid av banker så banken vil som regel kunne tilby bedre renter, betingelser og vilkår enn disse selskapene.

Ettersom rentesatsene for billån varierer ut ifra konkurransen mellom finansselskapene er det veldig enkelt å gjøre den feilen at man sammenligner kun disse tilbudene, uten å tenke over at man vil få et bedre tilbud gjennom dagligbanken din.

Bilforhandlernes finansieringsavtaler

Det finnes både fordeler og bakdeler med å velge bilfinansiering gjennom forhandler. Videre i artikkelen skal vi gå gjennom de viktigste punktene som kan hjelpe deg til å få den avtalen som passer dine behov og ønsker.

Fordeler med billån gjennom forhandler

Bilforhandlere og bilmerker har ofte avtaler med finansieringsselskaper som de samarbeider med.

Dette gir kundene deres en enkel mulighet til å søke om finansiering idet de signerer avtalen om bilkjøpet eller bestiller bil.

For mange er dette en fordel fordi da slipper de å tenke og bruke tid på å ordne med finansieringsavtaler.

De har gjerne brukt mye tid og penger på å spare opp til bilkjøpet, prøvekjørt flere biler og endelig tatt et valg.

Det hender iblant at en forhandler har fått et spesielt kampanjetilbud for billån til kundene sine, men selv i disse tilfellene anbefaler vi at du allikevel tar et par steg tilbake for å sammenligne mulighetene ellers i markedet.

Er det kampanje et sted er det ofte konkurrerende tilbud tilgjengelig flere andre steder i finansieringsmarkedet også.

Bakdeler med billån gjennom forhandler

En bakdel for noen er lovverket som bestemmer at finansiering gjennom bilforhandlere ikke kan dekke mer enn 65% av bilen.

Dette betyr at det ofte kommer krav om innsats av egenkapital, som er noe høyere enn om du velger å få fullfinansiert bilen gjennom et finansieringsselskap.

På den andre siden øker rentesatsen betydelig for hvert ledd det er mellom banken som leverer lånet og deg som låntaker.

Ofte kan man se at en forhandler har et tilbud fra en bank og så sjekker man hvilket tilbud banken kan gi deg for det samme billånet, og ser at du jaggu får et bedre tilbud om du søker direkte hos den samme banken.

Bilforhandlere pleier å være veldig transparent når det kommer til dette punktet. De ønsker først og fremst å selge bilen og å drive et seriøst selskap, som hjelper kundene sine til å få et smertefritt bilkjøp.

Spør gjerne bilforhandleren om finansieringsmuligheter og ta med deg denne informasjonen når du henter inn tilbud om billån fra bankene og låneformidlerne.

Slik forhandler du frem billån

Med et tilbud fra bilforhandleren du skal kjøpe bilen fra, et tilbud direkte fra den samme banken og et tilbud fra din egen dagligbank har du et godt utgangspunkt til å sammenligne billånene.

Det er nå din neste handling bør være å innhente flere tilbud fra andre banker og låneformidlere som kan ha lavere rente, bedre betingelser og bedre vilkår.

Denne delen trenger ikke å være så komplisert for du går bare frem til en låneformidler som kan samle disse tilbudene for deg automatisk.

På Lendo.no får du tilbud fra 15 av de beste bankene i Norge. Søknadsprosessen er uproblematisk.

Den er gratis, uforpliktende og automatisk. Når du har fått 2-3 gode tilbud derfra også, så kan du velge ut det beste billånet. Slik starter den virkelige forhandlingen.

Sammenligne billån fra forhandler

I tabellen under ser du et eksempel på et utvalg av lånetilbud som du potensielt kan sitte igjen med etter å ha innhentet flere tilbud fra både bilforhandleren / bilmerket, banken og låneformidlerne.

For å gjøre eksempelet så enkelt som mulig, men samtidig så tydelig vi kan, tar vi utgangspunkt i forskjellige biler med lavest mulig egenkapital og med 5 års nedbetalingstid.

Forhandler (Bank og biltype)LånebeløpRentesatsRenter og kostnaderLånekostnad (pr mnd)Totalkostnad
DNB Bank (Polestar 2)Kr. 379000,-4,65% eff.Kr. 46640,-Kr. 7094,-Kr. 381990,-
Santander Consumer Bank (Tesla Model 3)Kr. 446732,-2,87% eff.Kr. 32962,-Kr. 8012,-Kr. 448462,-
Nordea Finans Norge (Volvo XC 40)Kr. 486600,-5,08% nom.Kr. 26000,-Kr. 9381,-Kr. 486600,-
Audi e-tron AdvancedKr. 573800,-6,71% eff.Listes ikkeKr. 4090,-Kr. 583800,-

*Tallene i tabellen er generert 15.07.2022 og er hentet fra bilforhandlernes fremhevede eksempler på sine respektive nettsteder. Rentesatsene, kostnadene og totalsummene blir vist her kun som estimater med forbehold om endringer og feil hos kildene.

Store forskjeller på alternativene

Som du ser over viser tilbudene fra de ulike forhandlerne store varianser på alle kostnader og faktorer som teller med i beregningen.

Riktig fremgangsmåte er å bestemme deg for en del ting før du begynner å sammenligne lånetilbud.

Som vist i tabellen kan det være problematisk å sammenligne ulike biltyper med sine vidt forskjellige finansieringsmetoder.

Dette bør du avklare før du forhandler billån

Før du begynner å sammenligne billånetilbud bør du bestemme deg for hvilken bil du vil kjøpe. Den ryddigste måten å komme frem til riktig valg av biltype er å avdekke dine behov først, og gå gjennom denne listen i prioritert rekkefølge:

Behov

Når du skal avdekke behovene for bilen gjelder det å være så nøyaktig som mulig. Det er slik du kan komme frem til hvor mye du skal bruke bilen, hvor mange bompasseringer du skal ta, hvor langt bilen skal kjøre og ikke minst; Hva du ønsker av passasjerseter, beinplass, drivstofftype og lagringsplass.

Det er også viktig å redegjøre hvilket føre bilen skal kjøre på. Hva kreves av bilens egenskaper til å være et trygt fremkomst middel for deg og familien din. Dersom dere har hytte på fjellet, bor innlands eller nord i landet, kan firhjulstrekk være et vesentlig moment.

Videre er komfort og kjøreglede viktige for mange.

Etter du har gått gjennom de konkrete behovene vil du få flere pekepinner videre mot punkt 2 i saker du bør avklare før du tenker på forhandling av billån. Nemlig, budsjett.

Budsjett

Dette er den delen flest undervurderer. Det er utrolig lett for å undervurdere kostnadene knyttet til både kjøp og drift av bil.

Her bør du beregne forventet kjørelengde og drivstoffutgifter, antall bom- og fergepasseringer, parkering og prioritere bilens egenskaper.

Dette bør måles opp mot de subjektive ønskene til bilen og skape en balanse mellom kjøreglede og økonomisk trygghet som du kan leve med.

Når du har klart for deg hvor mye du har å rutte med på bilkjøpet i form av kontantinnsats, egenkapital og månedlige kostnader, inkludert kostnadene knyttet til drift og vedlikehold av bil, er du klar for å velge biltype.

Biltype (Ny eller gammel bil)

Noe av det første du bør avgjøre når du skal kjøpe bil er om den skal være ny eller gammel. Det finnes flere fordeler med å kjøpe begge deler.

Først og fremst er eldre biler billigere å kjøpe, men det betyr ikke alltid at de er billigst i drift.

Når det kommer til forsikring kreves det fullkasko, som er den dyreste forsikringen, på nye biler.

Samtidig får du bedre vilkår rundt billånet på en ny bil da de holder god stand lengre enn eldre biler og det tar lengre tid før verdifallet utgjør en trussel for bilens potensielle salgsverdi.

Ut ifra behovsanalysen og budsjetteringen du har gjort kan drivstofftype også bidra til et valg av biltype. Bensin- og dieseldrevne biler kan være billigere en el-biler, men er naturligvis dyrere i drift grunnet de høye drivstoffprisene.

Mange velger el-bil av miljøhensyn, mens andre innser at en det er en like stor påkjenning for miljøet å produsere en el-bil som det er å kjøre en fossilt drevet bil ut levetiden til bilen.

Prøvekjør aktuelle biler

Det gjelder å veie opp hva som er viktigst for deg og ta et valg du kan leve med og være glad for i etterkant av bilkjøpet.

Vær så objektiv som mulig i behovsanalysen og så redelig som mulig i budsjetteringen.

Et siste moment som kan hjelpe deg å ta riktig valg er å prøvekjøre bilen.

Dette er naturligvis anbefalt uavhengig av om du kjøper bilen av en forhandler eller en privat selger, og kan hjelpe deg med valg av biltype.

Bilforhandler (Privat selger eller forhandler)

Vi har gått gjennom mange fordeler og baksider ved alle aspekter av bilkjøpet. Forskjellen mellom å kjøpe fra privat selger eller bilforhandler er intet unntak.

Dersom du har gjort alle stegene i riktig rekkefølge kan valget mellom disse avgjøres objektivt av hvilken bil du skal kjøpe.

Da velger du det beste bil-tilbudet du finner i markedet og kan begynne å tenke på å forhandle på pris der du skal kjøpe bilen.

Innhente og sammenligne tilbud

Nå har du kommet gjennom forarbeidet. Du har avklart behovene, satt et budsjett, valgt biltyper, prøvekjørt og funnet den bilen du vil ha.

Nå har du kommet til bilforhandlingene og lånet.

Kjøper du bil gjennom forhandler ber du om et tilbud for finansiering der først. Ikke takk ja på stedet, men ta med deg tilbudet til en betenkningstid.

Dette trenger ikke å ta lang tid. For å sikre deg at bilen ikke blir solgt imellom tiden kan du be selgeren av bilen om betenkingstid eller fortelle at du skal bestemme deg for finansieringsmetode, og komme tilbake til han senere.

Kontakt dagligbanken din og hør hvilket tilbud du kan få for bilkjøpet der.

Fortell gjerne hvilket tilbud du fikk gjennom forhandler slik at de får mulighet til å matche eller slå tilbudet.

Når du får et bedre tilbud av dagligbanken din må du ikke slippe taket og løpe og kjøpe bilen med en gang.

Det finnes nemlig et steg til som kan bidra til at du lykkes i forhandlingen av billånet.

Dette tipset vil gi deg en ekstra runde til med forhandlinger med den banken du pr nå har det beste tilbudet fra.

La ekspertene forhandle billån

Nå som du sitter med det beste tilbudet mellom bilforhandleren og banken din er det på tide å se om du ikke kan få til en enda bedre avtale.

Dette er det enkleste punktet på hele listen du har vært gjennom. La en låneformidler som lever av å forhandle om billån gjøre den siste forhandlingen for deg.

Dette gjør de helt gratis, uforpliktende og sømløst. Ikke minst, kan du få opp til 100% finansiering av hele kjøpesummen.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut et skjema og trykke søk.

Nå har du ikke bare to-tre tilbud, du har gjerne 15-20 tilbud på en liste.

Det er sånn du får de laveste rentene, beste betingelsene og beste vilkårene for forhandling av billån i Norge.

Takk for at du leste og lykke til med forhandlingene av billån!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *