Billån med fastrente: Lønner det seg med låst rente?

Billån med fastrente

Vurderer du å låse renten på billånet kan du i de fleste banker få fastrente for å gi forutsigbarhet og sikre betjeningsevnen din. Skulle vanskelige tider komme med økning av rentene er det mye å spare om du festet renten når den var lavere.

Dersom du tar billånet hos en låneformidler kan du som regel velge om du vil ha flytende eller fast rente. Velger du flytende vil rentesatsen følge svingningene i markedet.

Er styringsrenten høy følger billånsrenten etter og de med flytende rente betaler enda mer. Har du fast rente vil du fortsatt betale akkurat det samme som du gjorde før renteøkningen til Den Norske Bank.

Billån med fastrente kan være hensiktsmessig for de som har et budsjett å ta hensyn til. Bevarer du flytende rente kan det være det kommer tider der du plutselig ikke lenger har råd til å betjene lånet.

Årsaken til at mange fortsatt ikke har låst rentene sine i Norge da de vel var mellom 1-3% er ukjent, men antageligvis har de vært redd for at rentene skulle synke enda mer.

Dette skal de snart angre på, for sentralbanken vår (Den Norske Bank) har meldt om rekordhøye, og rekordmange renteøkninger i 2022, og kommet med prognoser som tilsier at de vil komme til å øke dem jenvlig frem til utgangen av 2025.

Et billån kan på mange måter sammenlignes med et forbrukslån. Det er jo essensielt dèt det er. Et lån for å kjøpe et fremkomstmiddel som du skal forbruke, som i seg selv forbruker både drivstoff, olje og spylervæske.

Hovedforskjellen fra et forbrukslån og til et billån er at det ikke taes sikkerhet i forbrukslånene. Det er såkalt usikrede lån. Et billån derimot innebærer som regel en form for sikkerhet. Dette kan være alt fra pant i egen bolig til kausjon eller andre former for formuesgoder som stilles fast i billånet.

Billån med låst rente

Dersom du vet at du ikke vil tåle en renteøkning eller tidsperiode med uforutsette utgifter forårsaket av sykdom, permisjon, ferie, service på bilen eller bare ønsker deg mer trygghet i økonomien, kan et billån med fast rente være løsningen for deg.

De fleste banker tilbyr i dag låsing av renten, men setter den alltid flere prosentpoeng over dagens rentesats. Dette gjør de for å forsikre seg mot vanskeligere tider. Når banken vet at det kommer renteøkninger spriker denne differansen enda lengre ut og den renten du låser deg til kan faktisk være betydelig mye høyere.

I visse tilfeller kan det være lurt å regne litt på det slik at du ikke går rundt og betaler flere prosent for mye i renter i avvente på renteøkninger som ikke nødvendigvis realiserer seg.

Med fast bilrente er lånet låst

Fastrenteprisene endrer seg daglig og du kan når som helst velge å binde renten i 3-10 år alt utifra hvilken bank det er snakk om og hva du ønsker. Når markedet så endrer seg og styringsrenten øker, vil ikke renten på ditt billån rykke seg en promille. Du har nemlig låst fast renten på bilen og lånet er låst.

Det er mulig å låse hele eller deler av billånet, men som en klar anbefaling burde du ta et standpunkt til hvorvidt du vil låse den eller ikke.

Basert på tall og kunngjøringer fra Den Norske Bank, samt ut ifra hvordan samtlige banker og finansinstitusjoner reagerte på styrerenteøkningen i år, kan vi trygt anbefale at du burde låse fast rentene dine så snart som mulig, og i minst 3 år fremover.

Når lønner deg seg ikke med fastrente på Billån

Det er noen situasjoner der en fastrente på billånet kan bli problematisk eller mindre fordelaktig. Dette er om du plutselig har penger til overs eller av annen grund ønsker å innfri mer enn de satte månedlige innbetalingene.

Dersom renten på et nytt lån er lavere enn renten på fastrentelånet, vil banken ha kompensasjon for rentene de tapte.

Dette kalles også for å betale overkurs. Dersom situasjonen er motsatt, at du innfrir lånet og renten er høyere enn fastrenten blir det underkurs.

Dette skjer i form av en utbetaling til deg fra banken. Det er for å kompensere for et eventuelt rentetap du gjør ved innfrielse av lånet.

Tenk litt på hvor lenge du har tenkt å eie bilen, om den er gammel eller ny, hva kan du få for den ved salg, og la det alltid være en god vurdering om du vil ha fast rente på billån.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *