Billån med kaskoforsikring (Guide 2024)

Billån med kaskoforsikring

Dersom banken har pant i bilen du låner penger til å kjøpe, krever de som regel at du har en kaskoforsikring.

I tilfelle skader ønsker de å sikre panten og bilen mer enn bare ved den obligatoriske ansvarsforsikringen.

Unntak til dette er ved kjøp av brukt bil som er av eldre stand. Da kan du ta billån kaskofritt.

Kaskofritt billån

Med alle kostander som er tilknyttet bilen er forsikring intet unntak. Ved å velge en gammel bil eller en billig bil, er det ikke et krav fra banken om at du må ha kaskoforsikring på den.

For å kompensere for denne risikofaktoren får du isteden litt høyere rente på billånet, men totalkostnadene med bil og forsikring vil imidlertid være lavere i et kaskofritt billån enn i et billån med full kasko.

Dersom det oppstår skader som du er ansvarlig for vil ikke forsikringen dekke dette om du ikke har kasko.

Kan privatøkonomien din bære kostnadene dersom en slik skade oppstår eller burde du kanskje kjøpe en nyere bil med full kaskoisteden?

I følge ekspertene i Sparebank1 bør du kun droppe Kasko dersom du faktisk har råd til å reparere eller å erstatte bilen om den blir skadet.

Fullkasko-forsikring

Med en kaskoforsikring dekkes skadene på egen eid bil som følge av ulike uhell som kollisjon og utforkjøring. I tillegg dekkes alt som allerede ligger innunder ansvarsforsikringen og delkasko. En fullkasko forsikring er som ordet antyder, heldekkende.

Det er ikke lovpålagt å ha kasko på bilen, men som regel krever banken det om bilen er ny eller er verdt mye, eller at verdien er i nærheten av det den var da du kjøpte den. Eldre biler er ikke verdt allverdens, og da vil en delkasko eller kun ansvarsforsikring være hensiktsmessige alternativ.

Kaskoforsikring på bil

Den absolutt minste lovpålagte forsikringen du må ha på kjøretøy i Norge er ansvarsforsikring.

Denne dekker alle skader som kjøretøyet kan påføre andre mennesker og ting bilen kan få kontakt med i trafikken, men dersom du skader noe spesielt vil den ikke dekke det. Det trenger du en delkasko-forsikring til.

Delkasko på bil

Delkasko dekker enda et lag av hendelser. Dette kan være ting som for eksempel; Veihjelp, redning/bilberging, tyveri og brann, samt glasskader.

Dette er forsikringer for biler som er verdt over Kr. 120000,-. Er den verdt særlig mindre enn dette vil det i de fleste tilfeller være tilstrekkelig med ansvarsforsikring. Er den verdt mer bør du vurdere fullkasko på bilen.

Fullkaskoforsikring på billån

Dersom du har en verdifull og ny bil kan det være lurt med fullkasko på den. Dette koster litt, men dekker alle former for skader du og bilen din kan gjøre i trafikken, i tillegg til alle former for skader andre og sine kjøretøy kan påføre bilen din.

Fullkaskoforsikring dekker alt som ansvarsforsikring og delkasko dekker, men det som kanskje er mest interessant er at den også dekker sammenstøt, hærverk og alle mulige ytre påføringer av skader.

Dersom noen går forbi bilen din på nattestid og riper den opp med en nøkkel er du dekket med fullkasko, selv om du ikke har noen å holde ansvarlig for skaden.

Forsikring av billånet

Banken ønsker alltid å dekke kostnadene tilknyttet lånet du tegner forsikring på. Stort sett forsikrer man kun de type lånene som er usikret; Kredittkort, forbrukslån. Med det sagt, er det også mulig å forsikre bil-, båtlån og lån til andre kjøretøy.

Dersom noe uforutsett skulle komme i veien for å betale inn på billånet som avtalt kan det være greit å ha en forsikring som dekker dette.

Situasjonene er mange, men mest normale situasjoner en slik forsikring dekker er om du er permittert fra jobb, arbeidsledig eller rammet av sykdom.

Dersom du skulle stryke ned dekker denne forsikringen det også. På den måten slipper dine nærmeste å betale ned billånet ditt dersom du skulle gå bort.

De fleste forsikringsselskaper utbetaler ikke forsikringspenger om du blir rammet av en sykdom som du har vært kjent med inntil 12 måneder før du tegnet forsikringen.

Med andre ord, om du vet at du skal bli sykemeldt i nærmeste fremtid er det ikke lurt å tegne forsikring.

Det samme gjelder eventuelle indikatorer på andre livsendringer, som f.eks. å miste jobben.

Skal du være sikret bør du forsikre lånene dine, spesielt hvis situasjonen din er noe uoversiktlig og kaotisk.

Hør med forsikringsselskapet og be om råd. Det lønner seg alltid å bruke god tid på valg av forsikring når du skal ta billån for å kjøpe en bil.

Forsikringspremie og billån

Forsikringspremie er det samme som forsikringspris. Hva enn forsikringen koster deg er det forsikringspremien er.

Dersom du er over 25 år gammel og har kjørt skadefritt får du lavere forsikringspremie.

Forsikringsselskapet bryr seg også om hvilket sikkerhetsutstyr du har i bilen når de regner ut årspremien.

Bytting av kaskoforsikring

Det er selvfølgelig ingenting som hindrer deg fra å bytte forsikring dersom behovene eller prioriteringene dine skulle endre seg.

Du kan veksle mellom dekningsgradene akkurat som du vil, så lenge forsikringsselskapet og banken tillater det.

Det er også lov å bytte forsikringsselskap dersom du ikke er fornøyd eller får et bedre tilbud. Forsikringsbonusen du eventuelt har tjent opp flyttes smidig med inn i din nye forsikring.

Har du ubenyttet årspremie får du også dette refundert. Så å bytte forsikring er aldeles ikke en dum ting å gjøre.

Søk om billån, kjøp bil og tegn forsikring

Uansett hvilken bil du går for eller hvilke omstendigheter du har rundt bilkjøpet bør du huske å gjøre dette i riktig rekkefølge. Det går ikke an å tegne forsikring uten bil og du får ikke kjøpt bil uten billån.

1. Søk om Billån

Det første du bør gjøre når du vet hvilket budsjett du har å rutte med og hvilken bil du vil ha er å sende inn en lånesøknad. På denne måten vil du kjapt få oversikt over de beste lånetilbudene du kan få, og du kan få finansieringsbeviset du trenger for å gjøre en kjøpsavtale med en forhandler eller bilselger. Kaskograd kan du vurdere etter du har kjøpt bil.

Få tilbud fra flere banker

2. Kjøp Bil

Når du har finansieringen i orden kan du slå til på drømmebilen når du ser den. Gjerne prøvekjør bilen og sjekk om det er heftelser på den. Dette kan du gjøre på Statens Vegvesen og i Brunnøysundregisterne, respektivt.

Nå som du vet hvilken bil det dreier seg om har du all nødvendig informasjon for å kunne tegne forsikring på både billånet og bilen.

3. Tegn forsikring

Skaff deg den lovpålagte ansvarsforsikringen med engang. Dette er den minste forsikringen som dekker tredjepartsskader; det du og bilen eventuelt skader i et uhell i trafikken. Når du har denne i orden kan du begynne å sammenligne forsikringstilbud. Veldig ofte har banker avtaler med forsikringsselskaper.

Dersom du har valgt det beste billånet, bør du enkelt og greit bare høre med den gjeldende banken om du nå også har tilgang til spesielle forsikringsavtaler.

Takker for at du leste. Håper denne informasjonen var nyttig for deg – og Lykke til med kaskoforsikring på billånet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *