Søk billån til bedrift (Guide 2024)

Billån bedrift

Driver du næring og vil søke om billån eller leie av bil for bedriften din? Da kan du hos de fleste banker fritt velge mellom låne- og finansieringsform!

Bilfinansiering har aldri vært enklere for bedrifter i Norge. Banker og finansinstitusjoner har i dag etablert gode prosesser og tilbud for bedrifter som ønsker bilfinansiering.

Frihet med ulike lånetyper

Ved lån kan du velge mellom annuitet- og serielån. Dette gir bedriften din stor frihet til å balansere utgiftene i forhold til biltype, bilens alder, og økonomien for øvrig. Du kan ha fastrente eller flytende rente.

Den faste gir god likviditet og det kan være greit å vite nøyaktig hva hver bil vil koste bedriften din pr måned, men den ligger som regel litt over den flytende renten. Den flytende renten fluktuerer med markedet.

Dette betyr i praksis at du i noen perioder vil betale mer enn du hadde med fast rente på lånet, mens i andre perioder betaler du mindre.

Frihet med valgfri biltype

Bedrifter kan fritt velge om de ønsker å låne til både ny- og bruktbil.

Biler med fossilt brensel og el-bil. Fordelen med å kjøpe bruktbil er at det gjerne frigjør både egenkapital og belåningspotensiale for bedriften din til å kjøpe enda flere biler.

Det anbefales at du ved kjøp av bruktbil sikter på biler som er mellom 3 og 7 år gammel, da verdifallet på bilen fortsatt er i fritt fall og du gjerne vil bruke mellom 2 og 5 år på å nedbetale en bil.

Ved å tenke slik kan du betale ned bilen i takt med verdifallet på en veldig sofistikert og smart måte. Baksiden med å kjøpe bruktbil er at garantier og service ikke alltid følger med.

Dette kan øke kostnadene knyttet til bilparken din. Spesielt merkbart et det for de bedriftene med litt størrelse på bilparken.

Ved kjøp av ny bil kan du kanskje la deg friste av el-bilene. Ja, nye el-biler koster gjerne mer enn en bruktbil som er drevet av fossilt brensel, men når du selger bilen et par år senere har ikke verdifallet kommet så langt.

Dersom du planlegger å eie bilen en stund vil du også kunne få svært gunstige tilbud av leasingselskapet for å kjøpe opp resten av bilen.

Hovedfordelen til nye biler, spesielt når det gjelder el-biler, er at de er vanvittig mye billigere i drift.

Mer kapital til bedriften

Et lån frigjør kapital for bedriften og firmaet kan betale ned bilen helt synkront med bilens verdifall.

Med mer kapital kan du kjøpe flere biler, bruke pengene til andre utgifter og investeringer. Kanskje planlegger du en firmatur eller en har tatt sikte på en skalering?

Uansett hva det er vil det alltid være gunstig med ekstra kapital i selskapet ditt. Dersom du låner penger til bedriften for å kjøpe bil forbeholdes risikoen i selve bilen og ikke i selskapet ditt.

Har firmaet flere biler kan du da gjøre prioriteringer om det skulle oppstå vanskelige tider eller andre faktorer som presenterer dilemmaet mellom hvilken bil du vil satse mest på.

Ingen bindingstid på lån

Ved å bruke lån som finansieringsmetode for kjøp av bil til bedrift gir dette frihet. Det er ingen bindingstider på lån og selskapet kan kjøpe og selge biler etter ønske så mye du vil.

Det er ingen som liker bindingstider, men de er der av en grund. Bindingstid på bilen medfører at du er tvunget til å kjøpe biler som enten er veldig gammel og fortsatt i god stand.

Noe som er et sjeldent funn på bruktmarkedet. Og å velge mellom å kjøpe relativt ferske biler som du vet du vil kunne ha i minst fire år.

Dilemmaet er ditt, men realiteten er at denne fordelen er tosidig og det må så klart nevnes.

Fratrekk av merverdiavgift

Med et Billån på bedriften kan du få fratrekk på MVA for investeringen. Dette senker momsregningen og i noen tilfeller der du har betalt så mye mva. at det overstiger det du har fått inn, kan du få igjen penger.

Dersom du tar et billån kan momsen nesten dekke egenkapitalen i regnskapet. Er bilen ny eller velholdt i tillegg kan bilen selges nesten med fortjeneste etter et år.

Nå er dette bare en av mange muligheter, men det er flere bedriftseiere som har denne tilnærmingen til kjøp av bil til bedrift, rett og slett fordi det er smart.

Lang nedbetalingstid

Flere banker tilbyr så lang nedbetalingstid som du ønsker. Dersom du kjøper mange biler kan dette være en fordel.

En enda større nytte du kan dra av lengre nedbetalingstid på en stor bilpark er om bilene er i drift og generer omsetning.

Dersom du er av sistnevnte kategori, som skal ha et fåtall av biler, og helst liker de unge og spreke, vil du gjerne ikke ha så lang nedbetalingstid.

Med det sagt vil ikke nedbetalingstiden ha så mye å si for solide bedrifter, da de kan dekke et bilkjøp uavhengig av nedbetalingstiden.

Lease for å få bil til bedrift

Økning i utgifter på selskap

Når du leaser bil med bedriften øker utgiftene. Dette trenger ikke alltid å være en ulempe ting når det kommer til regnskapet.

Dersom du befinner deg i starten av året og ser fremover at det vil være hensiktsmessig å balansere regnskapet med noen utgifter og at selskapet har litt kapital til overs som du ønsker å nulle ut, er det jo bare å tilegne deg noen biler på rappen, så fremt behovet foreligger.

Bilen er din under leasingperioden

Så lenge leasingavtalen løper bærer bedriften ansvaret for bilen i alle grader av ordet. Vedlikehold, bompenger, og alt som følger med blir ditt ansvar.

De fleste selskaper som tilbyr leasing av biler følger det med service på bilen. Bilen er deres selv om den bare leies.

Skal du ha markedsføring eller reklame på siden? Kanskje du vil ha bedriftslogoen din fremhevet noe sted?

Dette kan du også med leasing, men da må bedriften som regel dekke kostnaden med å få dette på.

Noen leasingselskaper tilbyr dette som en del av tjenesten, men da er kostnaden dette medfører pakket inn i prisen på en sofistikert måte.

Så, gratis er det nok ikke.

Leasing betyr å leie. Ikke låne.

Ved å lease bil opptar ikke bilen bedriftens mulighet til å ta opp kreditt for å dekke andre behov. Et vanlig billån ville ellers gjort det.

Du låner ikke en leasing bil, du leier den med det meste av ansvaret og gleden som følger med uansett hvilken metode bedriften bruker på å tilegne seg bilen. Det meste med valg av finansieringsmetoder for bil er tosidig.

Den største oppsiden med kjøp av bil er uansett friheten og behovene som dekkes ved å ha bil.

Leasing av last-, varebiler, buss og personbiler

Ved leasing av last-, varebiler, buss og personbiler er det ikke bindingstid på leasingavtalen. Du kan da lease både brukte og nye biler helt uten bindingstid.

Merverdiavgiften på leien av disse bilene er faktisk fradragsberettiget, så dette er en fordel for mange. Dersom man leaser en bil og plutselig står uten kostnad på bilen er det svært gunstig for bedrifter å bare kjøpe bilen.

De fleste firmaer som driver med leasing har dette tilbudet, men det er viktig å forhøre seg slik at man unngår misforståelser på dette punktet, og andre punkter som er viktige for bedriften din.

Når det gjelder personbiler er det lovbestemt bindingstid på fire år, så om bedriften din ønsker å lease bil kortere enn dette må egen avtale gjøres med firmaet dere skal lease bil fra.

I så tilfelle vil det tilkomme en ekstra avgift for bilen. Jo flere biler du vil ha i bilparken, jo bedre betingelser og vilkår får du av leasingselskapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *