Billån ved salg av bil (Guide 2024)

Billån ved salg av bil

Lurer du på hva som skjer i forhold til billånet ditt ved salg av bil? Det kan være lett å tenke seg til hvordan selve salget av bilen fungerer. Man lister bilen og selger den, men hva skjer med billånet?

I denne artikkelen skal vi ta for oss hva som skjer med billånet når du selger bilen. Vi skal lose deg gjennom dette på en enkel og oversiktlig måte.

Salg av bil med heftelser

Det ble kanskje registret en heftelse på bilen da du kjøpte den. Slike heftelser følger ikke med eieren, men registreringsnummeret på bilen. Som en påminner brukte du da bilen som sikkerhet for lånet ved at banken tok pant i bilen.

Om du har betalt ned restgjelden på billånet kan du bla deg videre til neste punkt, men dersom det gjenstår gjeld på billånet når du selger bilen er det en rekke ting du bør være klar over både i forhold til selve billånet, men også i forhold til kjøper av bilen.

Skal du selge bilen selv eller etterlater du jobben til en forhandler?

Salg av bil gjennom forhandler

Det er gode muligheter for å få solgt bilen kjapt til en god pris om du bruker en erfaren forhandler. Enten kan du bare selge bilen til forhandleren og få penger med en gang. Deretter selger forhandleren den videre.

Det er også mulig å bytte ut bilen du har med en ny bil. Da vil forhandleren gi deg et tilbud på den nye bilen og et prisanslag på bilen du selger. Differansen mellom disse to tilbudene er det du enten får eller må betale for byttet. Husk at du alltid kan forhandle pris med forhandlere.

Mange erfarne forhandlere legger opp til det når de prissetter bilene, så ikke vær redd for å be om et bedre tilbud, eller å be flere forhandlere om samme tilbud for å kunne sammenligne deg frem til det beste for deg.

Selv om det er enkelt og smertefritt å selge bilen gjennom en forhandler kan det være noe å vurdere hvorvidt du ønsker å selge bilen selv.

– Det første du må gjøre er å finne ut markedsverdien på bilen, og sjekke om det fortsatt er heftelser på den, sier Administrerende direktør i Lendo, Kristoffer Gallefoss.

Ved å bruke en kombinasjon av verdifallskalkyler og markedskanaler som for eksempel finn, kan du komme frem til hva lignende bil med tilsvarende kjørelengde er priset. Deretter kan du veie opp litt som du ønsker hva du setter prisen ut for.

Selge bilen med billånet selv

Akkurat som forhandleren kan det være lurt å legge inn et aldri så lite forhandlingsrom på prisen du setter. Dersom noen er interessert kan et avslag på prisen være det avgjørende trekket som får kjøperen til å inngå en avtale med deg.

Husk å vær åpen om bilens tilstand og heftelser.

Det er enkelt å sjekke hvilke heftelser som er registrert på bilen gjennom å gå inn på Brønnøysundregisteret og se der. 

Det er enkelt å finne hvilke heftelser som eventuelt er registrert på akkurat din bil ved å fylle inn registreringsnummeret.

Långiver tar ikke høyde for heftelser

Den långiveren forholder seg til ved salg av bil er deg som er låntaker. Heftelsene er forbeholdt registreringsnummeret på bilen og er bileierens ansvar.

Det viktigste er å være transparent om heftelser og tilstanden til bilen ved salg. Dette er tross alt de to vanligste konfliktkatalysatorene ved salg av bil.

Du bør kvitte deg med heftelsen på bilen ved salg av bilen. Dersom neste eier ikke følger opp forpliktelsene hen kanskje får ovenfor deg om hen kjøper den med dine heftelser på bilen, vil ansvaret falle på deg. Vis versa.

Dersom du vil få vekk heftelsen på bilen må du ta kontakt med den institusjonen som ga deg lånet eller den som har lånet pr i dag (dersom du har overført billånet i mellomtiden).

Den långiveren som har pant i bilen din er de eneste som kan sende slettemelding av heftelsen til Brønnøysundregisteret.

Får du ikke vekk heftelsen ved salg?

Dersom du sliter med å gjøre opp heftelsen og billånet ved salg av bilen har du egentlig bare to alternativer.

Det ene er å selge bilen ekstra billig fordi den nye eieren vil overta en bil med heftelser registrert på den, mens et annet alternativ som ikke er like gunstig økonomisk, men som kan avlette situasjonen for kjøper og selger av bilen.

Det andre alternativet bør du vurdere dersom du har øvrige gjeldsposter du sliter med å betjene under tiden du skal selge bilen.

Ikke bare sliter du med å gjøre opp billånet, men du kanskje har noen små lån, forbruksgjeld, eller kredittkort-gjeld som også står i veien.

Her er nok løsningen å refinansiere alle disse gjeldspostene slik at du gjenopptar kontroll over økonomien.

Totalkostnadene ved å ha mange gjeldsposter synker betydelig ved å samle alt til en regning.

Du får færre termingebyrer, forsinkelsesrenter, og utgifter tilknyttet billånet. Dessuten vil du gjennom enkelte låneformidlere også kunne få en mye bedre rente på gjelden i sin helhet.

Samler du lånene vil hverdagen fort bli mye enklere for deg igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *