Forbrukslån til bil

Forbrukslån til bil

Det kan i noen tilfeller være gunstig å ta et forbrukslån for å finansiere bilkjøpet, men det avhenger av faktorer i din økonomiske situasjon, og på hvor raskt du trenger bilen!

Når bør du finansiere bilkjøpet med et forbrukslån?

Ettersom renten på forbrukslån alltid er høyere enn alternative lån, vil det spesielt ved kjøp av en ny bil, eller mer spesifikt; en dyr bil, aldri lønne seg å ta et forbrukslån for å finansiere dette. Et helt annet scenario er dersom du skal kjøpe et rimeligere kjøretøy for under kr. 60000, eller under kr. 120 000,-.

Ved kjøp av en billig bruktbil kan det være utfordrende å tilegne seg tradisjonell finansiering hos bankene, og ofte kan det være nærmest umulig. Mange velger å spare opp og kjøpe biler kontant, men dette kan ta tid.

Tid du ikke har. Tid du ikke er villig til å gi fra deg. Dersom du er i den situasjonen at du ønsker bil nå, men ikke får det billånet du håpet på gjennom banken eller et finansieringsselskap, kan faktisk forbrukslån være den beste, om ikke den eneste løsningen for deg.

Forbrukslån er som regel helt uten sikkerhet, og du kan bruke pengene til akkurat det du vil. Feks; Til å kjøpe en rimelig bruktbil i dag, og være ute på veiene allerede i morgen!

Er du i ferd med å kjøpe bil, men ikke er helt sikker på om du skal gå for et tradisjonelt billån, et billån uten sikkerhet, eller et forbrukslån for å finansiere kjøpet? Fortvil ikke! Det vi skal ta for oss i denne artikkelen er hvilke lånebetingelser som er viktige å være bevisst på når du gjør din vurdering for å finne svaret på akkurat det.

Ulike scenarioer der et forbrukslån til kjøp av bil kan være rett for deg:

 • Dersom du planlegger kjapp tilbakebetaling så har ikke renten like stor betydning, selvom det fortsatt er viktig å være klar over at det er en reell risiko. Dersom noe uforutsett skjer, som påvirker svingninger i økonomien din, kan forbrukslån være ditt værste mareritt, men dersom du nedbetaler som avtalt med finansinstutisjonen kan det være din beste venn!
 • Tid er en viktig faktor for mange. Dersom du vil gjøre en avtale om kjøp av bil i dag kan forbrukslån være den desidert beste løsningen for deg. Du slipper lange samtaler med bankansatte, venting på dokumentasjon, frem og tilbake, og potensielt sett flere uker med hodebry. Har du funnet bilen du ønsker deg og trenger nå er det viktig å få penger kjapt. Har du intensjon og kapasitet til å betale tilbake lånet kjapt er ikke renter viktig. Det er viktig hvis du har planer om å bruke lang tid på å betale tilbake et forbrukslån. Spesielt om du bruker lengre tid enn avtalt. Forutsatt at du følger betalingsforpliktelsene du gjør med banken eller finansinstutisjonen er en annen viktig faktor å merke seg; Etableringskostnader for lånet. Santander Consumer Bank, til eksempel, har faktisk ikke etableringsgebyr på lån under 70 000,-.

De fleste som tar forbrukslån bruker det på bil!

I tilknytning en undersøkelse som ble utført av et objektivt organ i regi av Komplett ble det avdekket at hele 24 prosent av dem som tok forbrukslån brukte dette til å kjøpe seg en bil. Dette betyr at folk flest bruker forbrukslånet sitt på bilkjøp. Finanstilsynet har tidligere opplyst at over halvparten av forbrukslån går til personer som er mellom 40 og 60 år, og la til at denne formen for lån passer så godt til denne gruppen fordi de normalt har en etablert privatøkonomi, men kan se behov for raske penger til spesifikke formål. Dette kan jo handle om alt fra reperasjoner av bil, hvitevarer, vedlikehold av hus, eller mer spontane kjøp, som feks en feriereise eller en helt ny båt. Med et forbrukslån fra Komplett kan du realisere drømmene dine, når det trengs, og du får pengene på dagen. De gir også ut kredittkortet Komplett Bank Mastercard.

Ifølge en undersøkelse SIFO gjorde i 2009 bruker vi forbrukslån fra et sosiologisk perspektiv. Undersøkelsen indikerte at det foreligger store forventninger til livsstil og forbruk, og viser at unge mellom 25 og 35 i en grad bruker pengene på opplevelser, klær, oppussing, elektronikk, og bil. Den voksne generasjonen mellom 55 og 65 år bruker heller lånet på å optimalisere hjemmet gjennom oppussing av kjøkken, bad, og hage.

5 viktige tips til deg som vil få et forbrukslån til å kjøpe bil

 • Lån ikke mer enn du har kapasitet til å betale tilbake.
 • Sett opp et gjennomtenkt budsjett og følg nedbetalingsplanen.
 • Med et kredittkort har du god oversikt over forbruket ditt, slik at du alltid er bevisst på hvor mye penger du skal tilbakebetale.
 • Dersom du allerede skylder en del penger kan det være lurt å refinansiere dette slik at du får lavere rente, oppnår kontroll med èn faktura, og har større økonomisk handlingsrom.
 • Prioriter nedbetaling av gjeld fremfor økning av forbruk.

Komplett Bank formidler at; “med fornuftig bruk er det ingen grund til at du ikke skal søke om et forbrukslån! I mange tilfeller er det akkurat det som skal til når du virkelig har lyst på noe og samtidig har råd til å betale dette tilbake over tid.”

Fordeler og ulemper med ulike finansieringsmetoder for billån

Når man skal kjøpe en bil er billån ofte det første mange tenker på, men det er lurt å være klar over at det finnes flere gode metoder for å finansiere kjøp av bil. Videre lister vi fordeler og ulemper ved de ulike løsningene som er tilgjengelig:

Sparepenger

Fordeler:

 • Pengene er klar til kjøp og slipper å ta lån. Har du penger til egenkapital vil du få bedre lånebetingelser. Valgmulighetene er også bedre når du skal velge forsikringstype.

Ulemper:

 • Dersom du allerede har en eller flere former for lån lønner det seg ikke å bruke ren kapital på et bilkjøp. Grunnen til dette er at differansen mellom sparerenten og lånerenten er signifikant nok til at det i dette tilfellet vil lønne seg å låne penger til bilen.

Refinansiering av boliglånet

Dersom du har et boliglån kan du refinansiere det og bruke midlene til f. eks, bilkjøpet. Har du et rammelån kan du enkelt ta opp litt ekstra i boliglån. Dette vil gi deg de desidert beste rentebetingelsene.

Fordeler:

 • Rentebetingelsene på et boliglån er bedre enn på et billån
 • Du får ingen heftelser på bilen
 • Du kan velge å ha ansvarsforsikring eller delkasko på bilen

Ulemper:

 • Du må passe på å betale ned bil-andelen av lånet innenfor tiden du eier bilen, normalt 3-5 år. Gjør du ikke det vil du betale ned på bilen over hele lånets løpetid, gjerne 25 år, som altså er lenger enn du trolig har bilen.

Billån

Med et billån, låner du penger med pant i bilen.

Fordeler:

 • Du får grei rente, særlig når du har lagt i egenkapital.
 • Bilen er sikkerhet for lånet. Når du selger bilen forsvinner lånet.

Ulemper:

 • Du må betale for pantsettelsen av lånet.
 • Du må ha kaskoforsikring.

Lån uten sikkerhet

For billigere biler vil det i noen tilfeller være mer lønnsomt å ta opp lån uten sikkerhet (forbrukslån) til kjøp av bil.

Fordeler:

 • Du får slipper å pantsette bilen
 • Du kan velge å ha ansvarsforsikring eller delkasko på bilen

Ulemper:

 • Du må passe på å betale ned billånet i eiertiden. Dersom du kjøper ny bil uten å betale ned lånet for den forrige bilen vil du betale ned lån på to biler.
 • Renten kan være høy, så pass på totalkostnaden til lånet.

Har du den billigste og beste bilforsikringen på din bil? Les om de ulike bilforsikringene og finn ut hvilken som passer deg best.

Billån uten sikkerhet (Forbrukslån)

Det er fullt mulig å ta et forbrukslån og bruke pengene til å kjøpe en bil – Det er det samme som å ta et billån uten sikkerhet!

Gjennom å ta tradisjonelle billån er du ofte nødt til å stille hele bilen som sikkerhet. Det betyr at banken sikrer lånet gjennom å ta pant i bilen din. Det må ikke nødvendigvis være selve bilen. Det kan være en annen tilsvarende verdi, men å ta pant i bilen er den enkleste løsningen – ihvertfall for banken. Banken ønsker nemlig alltid å minimalisere risiko når de gir ut et billån. Dersom lånetaker ikke betjener lånet vil banken kreve tvangssalg av bilen eller gjenstanden som du eier, som du har stilt som sikkerhet da du tok lånet.

Hva er den største forskjellen mellom et billån og et forbrukslån?

Den største forskjellen mellom et billån og et forbrukslån er at forbrukslånet er helt uten sikkerhet. .

Hvilket lån er best for meg når jeg skal kjøpe bil?

Når det gjelder billån har bankene faste rentesatser, mens den nominelle renten stort sett varirerer mellom rundt 8-18%, med hensyn til ulike varianser. Derfor kan man på forhånd av en eventuelt søknad vite hvilken rente du vil få. Dersom du søker om et forbrukslån vil renten settes individuelt basert på deg og din søknad. Dette kan være til fordel, men det er viktig å merke seg at bankene da vil gi deg vidt forskjellige tilbud. Derfor er det lurt å bruke en tjeneste for å sammenligne de ulike tilbudene, slik at du kan velge det absolutt beste alternativet for deg.

Få uforpliktende tilbud fra flere banker her

Viktighetsgraden av rentebetingelsene øker med størrelsen på lånet. Jo høyere lånet er, desto viktigere blir rentebetingelsene. Dersom du ønsker lengre nedbetalingstid, øker renteutgiftene suksessivt. Ifølge NIBR-Rapport fra Regjeringen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *