Det er spennende å kjøpe bil! Dette er kanskje din første eller kanskje du har eid flere biler før. Ifølge tall fra SSB ble det i 2021 registrert hele 176276 nye biler i Norge, hvilket betyr at det forøvrig er 2807711 registrerte biler i landet som pr definisjon er brukte.
Kjøpe ny eller brukt bil
Uansett om du skal kjøpe en ny eller brukt bil, er det en del ting å tenke gjennom før du gjør kjøpet.
I denne artikkelen skal vi komme med veiledning og tips til hvordan du kan gjøre bilkjøpet så trygt som mulig.
All vår informasjon er hentet fra autorative kilder og blir nøye formattert for å gi deg all den beste informasjonen tilgjengelig for kjøp av bil.
Kjøpe bruktbil
På utkikk etter en rimelig bruktbil? Her er noen tips til deg som er ute etter å kjøpe en bruktbil.
Steg 1: Finn ut hvilken bil du skal kjøpe?
Tenk gjennom hvor mye du har behov av å kjøre. Skal du kjøre til og fra jobb hver dag eller kun ta storinnhandelen?
Er det nødvendig å kjøpe den dyreste bilen når du vet at du kun skal bruke bilen en gang i måneden?
Ta for deg behovene dine nøye og bestem deg for hvor mye penger du vil bruke til å kjøpe bilen.
Videre varierer kostnadene knyttet til å eie bil ut ifra hvilken bil du har kjøpt. Bilen skal nemlig ha forsikring, drivstoff, og skal vedlikeholdes underveis.
Skal du passere mange bomringer og tåler økonomien din uforutsette hendelser som fører til at bilen må på verksted?
Hovedtips for kjøp av brukt bil:
Eldre biler har ofte flere kjørte kilometer enn nyere biler, de virker billig når du ser kjøpesummen, men fører til økt risiko for uforutsette utgifter.
- En billig bil er ofte dyr å eie.
Steg 2: Undersøk markedet
Når du vet hvilken biltype du vil ha må du sammenligne tilbudene som finnes i markedet, når valget står mellom en håndfull biler er det på tide å tenke på hvordan du vil finansiere bilen.
Er det en brukt bil anbefales det å bruke oppsparte midler da et billån på bruktbiler ofte kan bli dyrt grunnet bankenes regel om at man maks får 10 år i nedbetalingstid på billån.
I realiteten er ikke det 10 år om det er bruktbil. Da trekker man fra bilens alder fra de 10 årene. Det vil si om bilen er 5 år, får du 5 års nedbetalingstid på billånet med rentene fordelt på terminene.
Steg 3: Kontrollèr spesifikasjonen på bilen
Når du leser annonse på bil må du sjekke informasjon om følgende; Årsmodell, kilometerstand. EU-kontroll sjekker du hos Statens Vegvesen.
Steg 4: Sjekk heftelser på bilen
For å se om det er registrert eventuelle heftelser på bilen kan du sjekke dette i Brunnøysundregisterne.
Heftelser på bilen vil si gjeld eieren har på bilen pr i dag. Det kan være en idè, spesielt om det er heftelser på bilen, å bestille pantattest fra løsøreregisteret.
Denne vil dokumentere at du var i god tro da du kjøpte bilen, og vil hjelpe deg ved en eventuell tvist i etterkant av bilkjøpet.
Steg 5: Prøvekjøring av bil
Dersom det er mulig er det alltid anbefalt å prøvekjøre bilen før du vurderer å kjøpe den. Ta med deg den du kjenner som har best kunnskap om biler og kjør minst en mil i variert terreng for å få en god følelse.
Får du en dårlig følelse av noen grunn kan denne prøvekjøringen ha spart deg mye penger og hodepine.
Du vil kjenne etter hvordan motoren fungerer i ulike hastigheter og under ulikt press.
Steg 6: Utfør en funksjonstest
Slik tester du bilens funksjoner under prøvekjøring
Før du setter deg inn i en bil du skal prøvekjøre er det viktig å gå over det eksteriøre.
Har bilen noen synlige skader du ikke har blitt opplyst om i annonsen eller av selgeren? Isåfall bør du påpeke manglene og bekrefte dette med selgeren før du setter deg i bilen for å prøvekjøre.
I etterkant er det viktig å bekrefte den samme faktaen skriftlig. På denne måten unngår du eventuelle tvister i etterkant.
Når alt er bekreftet og ok er det på tide å sette seg inn i bilen og gjøre deg klar til å gå gjennom funksjonstesten.
Starte motoren: Fungerer tenningen og starter motoren lett?
- Dersom den starter lett på sommertid er det en god indikator på at den også vil starte under vintertid. Sliter motoren litt under oppstart når det er optimale værforhold, rundt 18 grader varmt, kan det være grunn til bekymring for hvordvidt bilen vil starte under vinterhalvåret.
Bilen og motorens støynivå på tunggang: Durer motoren uavbrutt og stabilt når bilen står iro i fri? Isåfall er det trygt å gå videre i funksjonstesten.
Sjekk clutch, førstegir, og reverse: Fungerer alle disse girene slik du forventet er du klar for å gå videre.
Test rattet og svinging: Fungerer det like sikkert å svinge til venstre som høyre, både fremover og i revers? Dersom du merker uvanlig motstand i en av momentene kan det være aktuelt å avbryte prøvekjøringen om du er usikker.
Sjekk speilene: Sjekk at alle speil er intakt og eventuelt still de inn slik at du kan bruke de under prøvekjøringen. Det siste du vil er å forårsake et uhell grunnet manglende sikt når du prøvekjører en bil.
Test av elektrisk annlegg: Sjekk at det lyser i dashbordet. I gamle biler kan det finnes en bryter ved rattet som du skrur lysene og elektronikken i bilen på med. Kontrollèr også at vindusviskerne fungerer slik som de skal, samt blinklys, frontlys, og bremselys.
Dersom funksjonstesten gikk fint og du føler deg trygg i bilen er det påtide å ta en prøvetur for å se om bilen er en match.
Det er anbefalt og prøvekjøre i forskjellige områder; Landevei, motorvei, by, grus, og assfalt.
På denne måten vil du finne ut hvordan bilen fungerer til bruksområdene dine.
Steg 7: Tilstandsrapport og kontrakt
Tilstandsrapport: Kryssjekk med selger av bilen
La oss si du og bilen er en match, du har bestemt deg for å kjøpe den, og du har finansieringsbeviset i orden.
Nå er det påtide med en tilstandsrapport fra et autorisert bilverksted, eller for eksempel NAF, om du ikke allerede har fått se en.
En tilstandsrapport forteller deg hvordan bilens stand er og kan i mange tilfeller indikere om dette blir en dyr eller billig bil å eie.
Kontrakt ved kjøp av brukt bil
Om det du leser i tilstandsrapporten er konsistent med det som stod i annonsen og det bilselgeren har fortalt er det på tide å formalisere avtalen med en kontrakt. Alle momenter som der har avtalt både skriftlig og muntlig må med her. Alle er snill og sjarmerende frem til en eventuell tvist oppstår.
- Det beste du kan ha på din side er en velformulert og signert skriftlig avtale. Lagre kontrakten og annonsen sikkert. Dette kan også være til hjelp om du noen gang skal selge bilen selv.
Forbrukerrådets kontrakt for kjøp av bruktbil
Om du ikke har en kontrakt liggende og ikke vet helt hvordan du skal formattere en, kan du bruke forbrukerrådets bruktbilkontrakt.
Etter vellykket kjøp: Eventuelle feil og mangler
Du kan nå nyte friheten av å ha kjøpt ny bil. Dersom det skulle oppstå noen vesentlige feil eller mangler senere som står i konflikt med kontrakten, annonsen, eller avtalen med selger er det greit å vite at du har reklamasjonsrett.
Reklamasjonsrett på kjøp av bruktbil
Dersom en feil eller mangel oppstår innen to år etter du kjøpte bilen av en privatperson har du klagerett på feil, mangler, eller utelatte opplysninger.
Det er så mulig å fremme et krav til selger om reperasjon eller i noen tilfelller en ny tilsvarende bil.
Elektronisk omregistrering av bil og salgsmelding
En salgsmelding skal fylles ut ved salg av bil og ved kjøp av bil skal det fylles ut en omregistreringsskjema digitalt. Dette gjøres normalt sett samtidig som man skriver kontrakt.