Hva skjer om man misligholder billånet

Betale billån

Dersom du misligholder billånet slik du har avtalt med bank eller finansieringsinstitusjon vil du få et inkassokrav rettet mot deg. Dette kan resultere i betalingsanmerkning, lønnstrekk, trekk i trygd, eller tvangssalg av bilen.

Renter og purregebyr øker lånet

Når vanskelige tider kommer og du får vansker med å nedbetale billånet slik nedbetalingsplanen tilsier tar det ikke lang tid før du havner i en negativ spiral som kan bli svært vanskelig å fri seg fra.

Rentesatsen på ubetalt gjeld er svært høy og det hviler gebyrer, salærer, og omkostninger rundt en hver sving.

Slik kan gjelden vokse seg ut av din kontroll og det vil være vanskelig å vite hvor du skal begynne for å håndtere den. Du vil jo beholde bilen, men det er snart ikke sikkert at du får det til.

Først vil du få det velkjente purregebyret fra banken. Dette er en betalingsoppfordring. Du har kanskje tenkt; “Dette er bare et lite purregebyr. Jeg kjører videre og tar det senere”, men når det kommer renter i tillegg skal det begynne å gjøre vondt i svingene.

Ikke nok med dette, kan det komme forsinkelsesrenter oppå den allerede løpske renten igjen. Da har du på mange måter oppnådd det motsatte av det de rikeste bankene har oppnådd med renters renter, og dette er svært dyrt. Det er dette man ofte omtaler som løpende gjeld.

Et lite billån som en gang var for å kjøpe en bil du trengte for å komme deg til jobb er med tiden blitt om til stor gjeld du umulig kan klare å håndtere, uansett hva du vil. Da kommer det til slutt inkasso og ytterligere former for straff på deg.

Inkassovarsel: Bileierens værste mareritt

Et ubetjent billån med renter, gebyrer, forsinkelsesgebyrer, renter og renters renter, salærer og enda flere kostnader, kommer til slutt i posten som et inkassokrav.

Dersom du ikke betaler inn beløpet som står i dette kravet innen gitte frister blir det rettet et inkassokrav mot deg. Betaler du ikke inkassokravet får du betalingsanmerkning.

Befinner du deg i denne situasjonen står du fullstendig på bar bakke. Du er kanskje redd for tvangssalg av bilen og bekymret over hvordan du skal ta deg rundt uten bil.

Da kan det være et lite løft å vite at tvangssalg av bil skjer svært sjeldent. De fleste vil klare å inngå en nedbetalingsavtale på gjelden og beholde bilen.

inkassokravet på bilen

Når du er skyldig penger vil den du skylder rette et krav mot deg. Kravet rettes ikke mot bilen din eller eiendelene dine, men mot deg som person. Slike krav blir behandlet av namsmannen i politiet og aktiviteten kalles en utleggsforretning.

Utleggsforretninger kan føre til at dine verdier og eiendommer blir tatt pant. Dette inkluderer lønnen din og i noen tilfeller bilen.

Har du lønn og det kan regnes ut at du kan betjene nedbetaling av den aktuelle gjeldsposten vil det bli innført et lønnstrekk.

Ofte kommer lønnstrekk uavhengig av ditt helhetlige økonomiske bilde og du må selv ta kontakt med namsmannen for å få til en løsning der du har nok til å klare deg etter at gjelden er trukket fra lønnen pr måned.

Utleggsforretning: Intet til utlegg

Dersom du ikke har noen lønn, eiendeler eller andre formuesgoder å ta fra vil utleggsforretningen konkludere med “intet til utlegg”.

Det vil si at du ikke gjorde opp kravet fra politiet (namsmannen). Dette betyr i praksis at foreldelsesfristen på gjelden din utsettes i ti år.

Da vil gjelden alltid være der med løpende renter og den forsvinner ikke før du har betalt den i sin helhet.

Nammsmannen kan ta utleggspant i bilen din

Utleggspant av bil som verdigjenstand betyr at det blir tatt pant i bilen til skyldneren.

Dersom namsmannen sender deg et brev om at en slik pant har blitt gjort er det eneste du kan gjøre å begjære et tvangssalg av bilen med tanke på lov om panterett, da dette er den eneste muligheten utleggsforretningen har funnet ut at du kan dekke kravet på.

Plutselig står du uten bil og har kanskje bare dekket en del av gjelden du nå har på den.

Pant i bil: Lån med sikkerhet

Slik som pant i bolig eller andre eiendeler, er pant i bil akkurat det samme. Det er i all grad bare noe med verdi det blir tatt pant i.

Tar du et billån med sikkerhet vil dette som regel også bety pant i bilen, gitt at du ikke har stilt noe annet som sikkerhet.

Tar du lån med pant i bilen betyr det at banken har en mer smidig vei til å kreve tilbake pengene sine om du ikke betjener lånet slik du skal.

Fra bankens perspektiv er dette fullt forståelig, men fra en forbruker sitt perspektiv er det ikke alltid like fordelaktig.

Dersom du kan unngå å ta billån med sikkerhet i bilen bør du gjøre det. Dersom noe uforutsett skulle skje deg i fremtiden som gjør at du ikke kan betjene billånet og du trenger bilen til å kjøre barna rundt, eller ta deg til og fra jobb, er det veldig dumt om du må tvangsselge bilen for å dekke det du skylder for billånet.

Du står i teorien alltid i fare for å miste bilen når banken har pant i den.

Alternativer til pant av bil

Det finnes heldigvis noen alternativer til sikkerhet du kan stille i billånet enn pant i selve bilen du kjøper. Videre i artikkelen skal du få noen tips og triks til hvordan du kan tilegne deg et kjøretøy uten å risikere det som skjer dersom du havner i økonomisk uføre og ikke kan betale bilen.

Spar penger

Den beste måten å finansiere en bil og dermed unngå å risikere å miste den til tvangssalg i dårlige tider er å spare penger.

Da slipper du å ta pant i bilen eller andre eiendeler du helst vil beskytte fra bankens prosedyrer. Begynn å spar så tidlig som mulig og øk sannsynligheten for at du kan finansiere bilen din på egenhånd.

Da unngår du å blande inn banken eller andre finanshus.

Utvid boliglånet

Dersom du har et boliglån med ledig panteplass eller sikkerhetsrom kan du sjekke med banken du har lånet i om du kan utvide dette.

Banken bryr seg sjeldent rundt formålet med utvidelsen av lånet og er i bunn og grunn bare glad for at du vil skylde de mer penger. Med det sagt er det ikke alltid nødvendig å si at du har tenkt å kjøpe en ni år gammel bruktbil med midlene du får av økningen av lånet.

Det beste er å ha noen alternativer som f.eks. oppussing av bad eller noe som potensielt kan indikere en økning av verdien på boligen. Om du så bytter dusjhode og kjøper en bil istedenfor er helt opp til deg.

Det viktigste å huske på er at du må betale ned beløpet du øket boliglånet ditt i tråd med verdifallet på bilen. Er bilen mer enn ti år gammel er den ikke verdt noe.

Da gjelder det å betale det ned så fort som mulig. Da å dra ut på nedbetaling av bil gjennom boliglån kan bli dyrt i lengden. Fordelen er at du får veldig lave renter på bilen på den måten, sammenlignet med et vanlig billån.

Billån uten sikkerhet

Dersom du ikke har noe særlig med oppsparte midler, har grei fast lønn, og står uten betalingsanmerkninger, kan et alternativ være et vanlig forbrukslån. Imidlertid er denne låneformen med formål om å finansiere bilkjøpet er noe høyere enn et pantesikret lån. Fordelen er at du kan søke nå og ha pengene på konto allerede i dag.

Du kan i praksis sitte i din nye bil i dag om du søker nå. Renter avhenger stort sett av kredittvurderingen banken gjør av deg, men så lenge de anser at du kan betjene lånet vil de tilby det til deg. Om du for eksempel vil ta et forbrukslån for å få egenandel til et vanlig billån er dette en god mulighet til å normalisere finansieringen av din nye bil, men det går ikke an å nevne dette uten å påpeke risikofaktorene.

Tar du et forbrukslån til formålet om å kjøpe en bil må du betale ned det pronto. Du bør gå uten noe forbruk og kun betale det du absolutt må ellers i budsjettet ditt, helt til du har betalt ned forbrukslånet i sin helhet. Klarer du dette er forbrukslån en veldig effektiv lånetype som vil gi deg bil kjapt.

Sammenlign flere billån

Uansett hvilken lånetype, finansieringsmetode, eller hvor mye oppsparte midler du har, så kan du sammenligne og finne billigste billån. Grunnen til dette er at det er den beste sammenligningstjenesten i hele Norge, og du gjennom den veien kan få de beste betingelsene. Med andre ord; Det billigste lånet!


Ikke nøl, bare søk. Om du har mulighet, ikke ta opp lån med sikkerhet eller pant i bilen. Vær din egen herre. Ei bilen selv, så slipper du å finne ut hva som skjer med bilen og billånet om du går økonomisk vanskelige tider i møte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *