Refinansiering av billån (Fullstendig guide 2024)

Refinansiering av billån

Har du behov av å refinansiere billånet ditt har du kommet til riktig autoritet for emnet. I denne artikkelen vil vi dekke alt du trenger å vite om refinansiering av billån, og guide deg gjennom hvordan refinansiering fungerer på en enkel måte.

Vil du refinansiere Billånet?

Det finnes mange årsaker til at behovet for refinansiering av billån kan oppstå. Uansett hva ditt formål er skal vi ta deg gjennom de mest normale situasjonene der refinansiering av billån er et gunstig alternativ.

Gjennom å lese denne artikkelen vil du bli kjent med mulighetene dine for refinansiering i Norge og om dette er riktig alternativ for situasjonen din.

Bli kjent med de ulike scenarioene der refinansiering eller flytting av et billån kan være foretrukket metodikk.

Når bør du refinansiere billånet?

Det finnes en del vilkår som må foreligge for at du skal ha rett til å refinansiere billånet og så finnes det noen logiske holdepunkt som også bør støtte formålet ditt før du vurderer å søke om refinansiering av billånet.

Gitte vilkår og hensiktsmessige holdepunkt danner grunnlaget for at refinansiering er gunstig når; Les videre i artikkelen for å finne ut om du er i riktig situasjon for å flytte billånet.

Refinansiering av Billån er rett når:

  • Du har et billån med pant i bilen (sikkerhet i bilen).
  • Du har et Billån uten kasko (billån uten fullkasko-forsikring).
  • Du har et boliglån med ledig sikkerhet.
  • Nedbetalingen på bilen ikke er lengre enn bilens verdifall og levetid.
  • Panten er lik nåværende billån, billånet har samme beløp, og innfrielsesdatoen er lik dagens billån.
  • Refinansiering er et hensiktsmessig formål for å oppnå en forbedret situasjon.

Flytte billånet til boligen

Fongen i Storebrand er en av mange ekspert-kiler som forklarer at det kan være fornuftig å flytte billånet eller bake det inn i boligen dersom du betaler ned bilen i samme hastighet som du ellers ville gjort med et vanlig billån.

– Det er kreativ og god sparing, opplyser finansrådgiveren om.

Det er bred konsensus i bransjen om at refinansiering av billån ofte er en pragmatisk og intelligent avgjørelse.

Dersom man eier bolig med ledig sikkerhet er du garantert å oppnå en lavere rente dersom du flytter billånet til boligen, gjennom å utvide boliglånet.

I praksis betyr dette bare at du får midler fra banken du har boliglånet i, og bruker de pengene til å betale ned lånet på en og samme transaksjon.

Du vil få et høyere boliglån, men så lenge du betaler ned bilen i takt med verdifallet og i samsvar med alderen på bilen, vil du spare mye på å gjøre dette med så lav rente.

– Dersom du til sammenligning slår billånet med lang nedbetalingstid, ender du opp med å betale på renter på lånet i mange år etter at bilen er solgt, forklarer Fongen videre til Storebrand.

Det man vil unngå når man flytter billånet inn i boligen er å betale på bilen når den er solgt, skrotet, eller har tapt all sin verdi og ikke lenger kan bli solgt.

Du vil nødig ikke betale for en ressurs du ikke lenger har eller noe som ikke lenger har en verdi du eier. – Det er fortsatt kreativt, men ikke fulgt så god sparing, fastslår banken.

En ekstra bonus når du flytter billånet til boligen er at du får vesentlig billigere bilforsikring ettersom du ikke lenger har sikkerheten eller panten i bilen.

Refinansiere billånet med Forbrukslån

Det kan være flere grunner til at man vil refinansiere billånet. Bilen er en av de største løpende kostnadene vi har og en av de dyreste ressursene vi kan eie som vanlige privatpersoner.

Å refinansiere billånet kan gi lavere rentesatser og fordelaktige vilkår. Det hele avhenger av hvilken biltype og hvilket lån du har på bilen fra før.

Dersom du har et kaskofritt billån, også kjent som et billån uten sikkerhet, fungerer dette i praksis som et forbrukslån.

Dette innebærer lav egenandel, stort lån, kort nedbetalingstid og gode grunner til å holde muligheten for refinansiering åpent om riktig tilbud skulle dukke opp.

Dersom du har billån i dag kan du sjekke om du får et bedre tilbud andre steder gjennom å bruke tjenester for sammenligning av billån. Det er uforpliktende og gratis. Det koster deg bare noen øyeblikk.

Lånetypene til bil: Hvilket lån du har i dag er en indikasjon på hvilke refinansieringsmuligheter du har.

Fordelen med å ha et forbrukslån eller et billån uten sikkerhet er at det er relativt enkelt å få refinansiert det med bedre renter og vilkår.

Dette skyldes den høye konkurransen mellom bankene og finansinstitusjonene. Mens du kjemper om lavest mulig rente på lånet ditt, kjemper lånetilbyderne om deg som kunde. De skal jo tross alt tjene penger på kundene sine.

Et kaskofritt billån, et lån uten sikkerhet eller et forbrukslån, må ikke forveksles. Spesielt ikke når det kommer til billån uten egenkapital.

Banken kan ha pant i kjøretøyet selv om bilen er helfinansiert også. Ved flytting av et billån med pant i, må også panten flyttes.

Da vi var inne på flytting av billånet til bolig, kjøper man ut panten sammen med hele lånet. Når vi snakker om å flytte billånet til en annen bank, følger panten med.

Hvordan forhandle refinansiering av billån?

Før du sender søknaden direkte til en bank eller tar kontakt, bør du være klar over at eksperten som vil svare deg i andre enden har snakket med flere hundre kunder, bare innen samme måned.

De har med andre ord et svar på en hver ting du potensielt kan finne på å legge frem som et argument eller spørre om,  før samtalen i det hele tatt har begynt.

La ekspertene gjøre jobben

Dette er noe vi i billånsguiden sterkt vil fraråde deg fra å bevie deg ut på. Ja, alle bankpersonell og eksperter er hyggelige og behjelpelige, men når det kommer til selve forhandlingen av vilkårene er de beinharde.

Noe som kanskje høres ut som et bra tilbud er ikke nødvendigvis det, og om du prøver deg, kan du fort bli møtt med tidenes beste salgsargumenter, og plutselig sitte der med en helt annen rente enn den du ville fått dersom du hadde latt en ekspert på emnet, forhandling om refinansiering av billån, få håndtere den prosessen for deg.

Lendo er en ledende aktør i Norden for finansiering. De spesialiserer seg på å hjelpe mennesker opp og frem til en bedre hverdag. De praktisk talt puster å forhandle frem bedre avtaler med banker.

Grunnet den store konkurransen om lånekunder, bankene imellom, har Lendo etablert gode kommunikasjonskanaler til flere av de beste bankene. Når en søknad kommer inn til Lendo vil de ta føringen og lage den beste avtalen som overhodet mulig.

Det beste av alt: Det koster deg ingen verdens ting! Det er helt gratis og uforpliktende.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut et enkelt skjema og trykke send, så fikser Lendo resten.

Det er bare å lene seg tilbake å vente på at tilbudene om refinansiering av billån tikker inn.

Det er her du kan være litt smart og fremoverlent igjen.

For eksempel:

“Jeg er veldig interessert i tre av disse tilbudene, men jeg syns ikke det er så mye som skiller dem. Kan du se om en av de ledende bankene kan forbedre tilbudet sitt, så vil jeg nok godta det?”

Dette spørsmålet er en av mange du kan bruke i denne sammenhengen, men igjen, dette er som regel enden av “Ola Normann” sin finansekspertise. La eksperten ta opp saken for deg, så vil bankene kjempe for deg, istedenfor andre veien.

Alternativet er å ringe hver eneste bank selv og få standard-tilbudene, med standard innsigelsene som svar på dine tapre forhandlingsforsøk, og så ender du opp med å bare måtte ta et valg som ikke er optimalt.

Vellykket flytting av Billån

Hva skjer når den nye banken har kjøpt ut lånet fra den banken du skylte penger til før? Jo, panten blir overført og du har forbedret økonomien din.

Uansett hvor mye du går ned i månedlige kostnader på lånet er det lurt å være klar over den sterke konsensusen som er i finansverden rundt anbefalingen om at du bør betale ned bilen ut ifra markedsverdi, verdifall og alder.


Finansier bilen før den er verdiløs

Den maksimale nedbetalingstiden på et billån er 10 år og banker lar ikke den tiden overstige bilens levetid. Dette vil i praksis si at om bilen er 5 år gammel, får du maks 5 års nedbetalingstid. Verdifallet på ulike biler varierer.

Vi har en egen artikkel om hva det koster å ha bil. Det viktigste er at du betaler ned bilen minimum slik låneavtalen din indikerer, men at du også prøver å betale så mye som mulig pr måned.

Den store feilen mange gjør, spesielt når det gjelder 5-10 år gamle biler, er at de tyner ut nedbetalingen for å bruke penger på mindre viktige ting underveis som de eier bilen.

På den måten sitter de da til slutt med en verdiløs og ubrukelig ressurs, som gamle biler fort kan bli, men fortsatt betaler renter på den. Det er som å kaste penger ut vinduet, i mangel på en bedre analogi.

Vi har lengre oppe nevnt den viktigste huskeregelen når det kommer til Refinansiering av Billån, men grunnet viktigheten av den, gjentas avslutningsvis her:

– Refinansiering bør alltid være et hensiktsmessig formål mot å oppnå en forbedret økonomisk situasjon.

Takk for at du leste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *