Slik får du billån

Hvordan få billån

For å få et billån må du sende inn en lånesøknad til en bank eller gjennom en finansinstitusjon som tilbyr billån.

Kriterier for å få godkjenning på søknad om billån

Kriterie nummer 1: Fast inntekt

  • Du må ha fast inntekt for å få godkjent en søknad om billån

Kriterie nummer 2: God kredittverdighet

  • Du får billån om du ikke noen betalingsanmerkninger eller prekære inkassosaker liggende.

Kritere nummer 3: Alder

  • Du kan få et billån om du er gammel nok til å kjøre bil. Dersom du er for ung eller for gammel til å kjøre bil vil du ifølge loven ikke få lov til å kjøre bil. I stort sett alle tilfeller må du være mellom 18 og 100 år gammel for å få et billån.

Billån med Medlånetaker eller kausjonist?

Med en medlånetaker som tar opp lånet sammen med deg som er hovedlånetaker vil de begge ha like mye ansvar for at nedbetalingen skal bli gjennomført.

En medlånetaker har mer ansvar for lånet enn for eksempel en kausjonist har. Kausjonisten har bare et ansvar dersom lånet misligholdes, mens en medlånetaker er ansvarlig for å betale det løpende.

Solidaritetsansvar er faktisk den ansvarsformen som er viktigst med tanke på sikkerhet for banken. Kausjonisten har solidarisk ansvar for lånet, mens medlånetakeren har kausjonistansvar.

Medlånetakerens ansvar følger lånet helt til det er nedbetalt, mens kausjonistens ansvar frafaller etter hvert som verdien på bilen synker.

Skal du ta billån? Dette er stegene

Steg 1. Velg biltype

  • Du bør velge biltype utifra budsjettet ditt. En nybil er kjempedyr, men kan gjerne være mer energieffektiv i drift. En gammel bil er dyr i drift, men koster ikke all verdens penger når du skal kjøpe den. Nye biler synker mye i verdi, mens gamle biler er ikke verdt så mye.

Steg 2. Velg lånetype

  • Av alle lånetyper som finnes er billån et av de best tilpassede lånene for belåning til bilkjøpet. Velg et billån som passer deg, sjekk med din egenbank, eller ditt eget fagforbund. Det beste tilbudet er ofte nærmere enn du tror.

Steg 3. Skaff deg finansieringsbevis

  • Når du vet någen lunde hvilket billån du drømmer om eller hvilken bank du vil ta lånet i er det ingen vits å vente. Du kan få et finansieringsbevis som gir deg en klar fordel i bilmarkedet. Det gir deg friheten til å gå ut der og gjøre en avtale idèt du finner bilen du vil ha. Uten et finansieringsbevis kommer du ikke særlig langt, og i det du snur deg fra drømmebilen for å innhente et finansieringsbevis hos en bank eller et finansieringsselskap, kan det være at en smartere bilkjøper kommer deg i forkjøpet. De som selger biler er ofte bare ute etter èn ting; Å selge bilen asap!

Steg 4. Signer avtalen med banken og selger

  • Signer låneavtalen og kjøpskontrakten samtidig. Sjekk om det er heftelser på bilen og sjekk med et verksted om du er usikker på tilstanden. Du kan få tilstandsrapport hos et autorisert verksted som vil fortelle deg hvorvidt bilen er konsekvent med hva som stod i annonsen og i kjøpskontrakten.

Steg 5. Kjør forsiktig! 

  • Det er alltid bedre å komme trygt frem enn å ikke komme frem i det hele tatt. Det gjelder både ute på veien og når det kommer til selve bilkjøpet. Det viktigste av alt er at du tar deg god tid og gjennomfører søknad av billån. Dersom du ikke søker om et billån vil du heller aldri få et.

Se også: Billigste billån 2024

Egenkapital

Bankene stiller krav om minst 15% egenkapital for kjøp av bolig. Kjøper man alene, uten sikkerhet og med lav inntekt, økes ofte kravet ytterligere.

Det er helt normal praksis at bankene finstiller kravet om egenkapital ut ifra låntakernes økonomiske bilde. Når det kommer til å få billån frafaller dette kravet.

Billånsmarkedet

Mange finansieringsselskaper har tilbud for billån og er eid av bankene. Dette etterlater deg to hovedmuligheter til å få et billån.

Gjennom banken din eller gjennom et finansieringsselskap. Dersom du tar opp lån via en bilforhandler er det lovfestet at du kun kan få opp til 65% av kjøpesummen dekket.

Går du heller til et finansieringsselskap kan du få 100% finansiering. Rentene varierer grådig når det kommer til lån med pant i bil. Du er kanskje klar over hvor mye boliglånsrenter varierer?

Billånsrenten ved pant i bil varierer enda mer! Finansieringsselskapene innkasserer mye mer gebyrer enn bankene de har avtaler med, men på lån som ikke er skyhøye vil ikke dette har så stor betydning.

Det beste tipset for å finne best finansieringsmuligheten blant billån er å sammenligne alle, inkludert de du kan få via bilforhandleren.

Dette gir deg en bred oversikt over tilbudene som du da kan sammenligne og begrense, helt til du finner drømmelånet for bilen du vil ha!

Renter, pant, og egenkapital

Det første du bør avklare tidlig i prosessen av å kjøpe bil og ta billån er hvilken biltype du går for.

Ny bil er ofte lettere å få finansiering for enn en brukt gammel bil, men det hele baseres rundt alder. Hvilken rente som gjelder med forskjellige vilkår kan du regulere seg ved bruk av en billånskalkulator.

Når det kommer til el-biler eller såkalt grønne biler, gjelder litt andre retningslinjer.

Klimavennlige biler: Grønt Billån

Du får bedre lånetilbud hos mange lånetilbydere dersom bilen er klimavennlig. Du får i så fall et grønt-, eller klimavennlig-lån.

For at en bil skal kvalifisere for disse attraktive lånene må de defineres som miljø-, og klima-vennlig. Eksempler på dette er; Hybridbiler (bensin, diesel, fossil-drevet bil med lavt utslipp), Natur- og biogassbiler (som f.eks.; Hydrogen-drevet bil), eller EL-biler.

For å si det enkelt gjelder et grønt billån i all hovedsak el-biler i 2024. Det er her du gjør de store besparelsene. Ikke nødvendigvis så markant med tanke på selve lånet, men som alle vet, er det uhyre rimeligere å ha en el-bil enn en bensinbil.

Billån med pant i huset

Eier du en bolig med et boliglån som har plass til mer sikkerhet? I så fall kan du få et enda billigere lån enn med noen andre former for billån.

Faktisk, finnes det ingen lånemuligheter i 2024 som gir lavere renter enn et boliglån.

Derfor er den smarteste finansieringsalternativet for kjøp av bil, å utvide det eksisterende boliglånet.

Dersom du tar pant i boligen må du sikre at du betaler minst like mye i avdrag som du ellers ville gjort med et tradisjonelt og ordinært billån. Alternativet er jo å betale ned bilen over 30 år sammen med huset.

Da vil du betale mer i renter enn hvis du hadde holdt deg til et vanlig billån med 5 års nedbetalingstid. Tar du billån med pant i huset bør du betale ned hele utvidelsen av lånet så snart som mulig.

Da vil du gjøre de største rentekuppene! Dessuten opptar jo tross alt bilen panteplassen som ellers kunne kommet et annet økonomisk eventyr til utsetning!

Subsidiert billån fra importør eller bilforhandler

Et annet supertriks er å innhente et tilbud fra selve forhandleren av bilen. Det kan plutselig dukke opp et såkalt subsidiert billån.

Dette er det bare å kaste seg over for de lånene kan være lavere enn absolutt alle andre lån du kan få.

Det krever litt egeninnsats å få den muligheten, men om du står på og ikke er redd for å forhandle litt, kan en importør eller bilselger lytte øre på akkurat det tidspunktet et slikt tilbud er tilgjengelig.

Fordelen med et subsidiert billån er at du er 100% sikret en fast, lav rente i hele rentens periode. Potensielt sett under hele nedbetalingstiden!

Bare husk å gjennomfør en liten kontrollsjekk på at dette ikke “kun gjelder det første året”, eller lignende. Dersom det er flytende rente som endrer seg i takt med rentenivået er det også helt fantastisk.

Ansatt? Spør arbeidsgiver om lån

Den eneste formen for billån som kan være bedre enn å utvide boliglånet ditt er om arbeidsgiver har en egen låneavtale med et finansieringsselskap.

En slik ordning fungerer sånn at bedriften (arbeidsgiver) betaler den overskytende renten, og ansatte får billån til lavest mulige rentesats, uten å bli fordelsbeskattet av det.

Nedbetaling

Nedbetalingstiden på et billån må følges uavhengig av finansieringsmetode. Hovedregelen du kan støtte deg på her er at lånet nedbetales omtrent like mye som bilen faller i verdi hvert år.

Dersom en bil kostet Kr. 550000,- ny nå og den er verdt Kr. 400000,- om to år, må du helst ha betalt ned Kr. 150000,- over disse to årene, forutsatt at bilen er 100% finansiert. Hvis du ikke følger denne regelen og bare syns den hørtes teit ut, mister du i teorien faktisk litt og litt egenkapital underveis mens du eier bilen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *